De man achter Splif

Huub van den Brink (1961), eigenaar van Koffiebar Splif, is een geboren Beverwijker, maar opgegroeid in Heemskerk. Voor hem waren jongerencentra als Labyrinth in Beverwijk en Donkey Shot in Heemskerk – net als voor veel van zijn leeftijdgenoten – dé plaatsen om uit te gaan.

Z’n brood verdiende Huub in latere jaren als timmerman in de bouw en meubelzaak en werkte als vrachtwagenchauffeur bij Hoogovens. Kortom, een arbeidzaam leven, Huub liet zijn handen graag wapperen. En wie hem vandaag de dag ontmoet, maakt (hernieuwd) kennis met een jeugdig uitziende, beginnende vijftiger. Vriendelijk, rustig en zeer creatief.
Op een dag werd hij ook pottenbakker. Een hobby van zijn vader. Als eerste maakte Huub waterpijpen die hij verkocht op markten, popfestivals, braderieën enzovoort. De markt had interesse: later leverde hij aan de groothandel, aan winkels en verkocht ze op de Zwarte Markt, later de Beverwijkse Bazaar.
Om dichter bij zijn klanten te komen maakte en leverde Huub vitrines, waarin de complete handelswaar zichtbaar werd. Deze goed gevulde vitrines werden geplaatst in coffeeshops in de regio tussen Den Haag en Den Helder. Het was een afwisselende, vooral leerzame periode. De verdiensten waren goed, al had hij er af en toe wel een baantje bij.

Van zijn 18de tot z’n 23ste had Huub het er druk mee, totdat hij in dienst kwam bij een coffeeshop in Alkmaar. Later kon hij aan de slag in Beverwijk, bij Splif. Het was een goede keus. En wat doe je als je de kans krijgt om de zaak waar je al werkte te kopen? Doen… en vanaf 1 april 1987 was Huub van den Brink eigenaar.

Van 1991 t/m 1997 was Huub ook eigenaar van strandpaviljoen De Instuif in Wijk aan Zee. Splif en De Instuif hadden voor een deel dezelfde bezoekers. Het succes van Splif in Beverwijk en later Purmerend zorgde er wel voor dat Huub De Instuif te koop zette. Drie zaken, waarvan De Instuif als strandpaviljoen een ander regime vereiste (wisselende openingstijden en inzetten van personeel) werden te veel van het goede.

In september 2023 heeft Splif Beverwijk haar deuren gesloten.